העדה הנוצרית הראשונה בירושלים – הארמנים

העדה הנוצרית הראשונה בירושלים הארמנים

קבוצה גדולה של ארמנים בהנהגת הנסיך ראובן (ruben), עברה לקיליקיה בדרום חצי האי אסיה הקטנה והקימה שם את "ארמניה הקטנה", שהתקיימה למעלה מ-300 שנה. שליטיה קשרו קשרים עם מערב אירופה וסייעו רבות לצלבנים שעברו בשטחם בדרכם לארץ ישראל. אחרון מלכי קיליקיה, לאון ה –vi (1366-1393), נוצח על ידי הממלוכים, הובל באזיקים לקהיר ולאחר שחרורו בסיוע מלכי צרפת וספרד עבר לפריז, שם נפטר ונקבר. עם חורבן ממלכת קיליקיה היה כל העם הארמני תחת כיבוש ושלטון זר למעשה עד סוף המאה ה-20.
מהמאה ה-14 ועד הזמן החדש עברו הארמנים תהליכים דומים לאלה שעבר העם היהודי מראשית ימי הביניים. מעם של לוחמים ואיכרים הפכו הארמנים לסוחרים, בעלי מלאכה ופקידים שחיו בקהילות מסוגרות תחת שלטון מוסלמי.
יחס השלטונות העות'מאניים לנוצרים היה סביר והארמנים השתלבו היטב בחיי אימפריה, כמעט כל תעשיית הנשק ועיבוד המתכות, הצורפות והבינוי היו בידי הארמנים. מאימאר סינן, מגדולי אדריכלי המזרח, שחי בתקופת סולימאן המפואר היה ככל הנראה ממוצא ארמני.


עם הנהגת שיטת "שלטון האמיר" (אמיראת) ,כלומר כאשר בכל מחוז הוצב בנוסף למושל צבאי – פחה, גם מושל אזרחי – האמיר, שתפקידו היה לייצג את האוכלוסייה בפני הסולטאן, ארמנים רבים מונו לתפקיד זה.
ב-1492, לאחר גירוש ספרד החלה זרימה של יהודים רבים לתחומי הקיסרות העות'מאנית. היהודים נהנו מעידוד ופריבילגיות מצד השלטונות, אולם מבחינת הארמנים היו היהודים מתחרים על אותם ענפי עיסוק ,ועם זאת היו היהודים עדיפים לשלטון המוסלמי.
בתקופה ארוכה זו נפוצו הארמנים בגלות ואופיו של העם הארמני התעצב כעם מלומד הקשור קשר הדוק בדתו הייחודית הכנסייה האפוסטולית הארמנית.


בתחילת המאה ה-19 חל שינוי ביחס הסובלני של התורכים למיעוטים הנוצריים. הסיבות לכך היו הצלחת התנועה הלאומית ביוון שהביאה לעצמאותה ב-1832 והאיום הרוסי על הגבול הצפוני של האימפריה. הארמנים מצידם תלו ברוסיה את התקוות לגאולת מולדתם הכבושה. במהלך מלחמת רוסיה-פרס (1826-1828) מצורף חלק קטן מארמניה ההיסטורית לרוסיה. שטח זה עתיד להפוך עם הזמן לרפובליקה הארמנית בבריה"מ ולארמניה של היום.

אירוע זה הגביר את תקוות הארמנים לעצמאות. רבים מהם התנדבו לצבא הרוסי והגיעו לדרגות גבוהות. רוב מפקדי הצבא הרוסי במלחמות קווקז היו ארמנים. ב-1878 כאשר פרצה מלחמה נוספת בין רוסיה לתורכיה הארמנים שבצד השני של הגבול סייעו להתקדמות הצבא הרוסי בחבל קארס וארזורום באנטוליה.

בתקשורת התורכית של שנות ה-80 של המאה ה-19 גברה מאד ההתרסה נגד הארמנים. הארמנים הואשמו לא רק בסיוע לאויבי הקיסרות, אלא גם בפגיעה מכוונת בכלכלת האימפריה וקשירת קשר במטרה להפיל את הסולטאן מכיסאו.
ההסתה הובילה לכך שב 1896 ההמון תורכי מוסת טבח בעיר איסטנבול כ- 50,000 ארמנים בעיר ועוד כ- 200,000 נטבחו ברחבי הקיסרות. מוערבות השלטונות הייתה ברורה.
ב-1908 מפלגת ה"תורכים הצעירים" הליבראלית עלתה לשלטון והסולטאן הפך לדמות סמלית . ארמנים רבים תמכו תחילה בתורכים הצעירים שדיברו על מדינה חילונית ושוויון זכויות מלא לכל המיעוטים. תקוות אלו התבדו עם עליית גורמים לאומנים קיצוניים תורקים לעמדות כוח. ב-1913 השלטון כולו התרכז בידי וועד ה"איחוד והקידום" ה"יתיהאד וטראקי"(ittihad ve terakki) שבראשו עמדו טלעת פחה, איסמאיל אנוור וג'מאל פחה, שנחשבים גם נושאי האחריות העיקריים לג'נוסייד.


לא ברור אם הייתה תוכנית לטבוח בארמנים עוד לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה ,אולם ללא ספק נעשו הכנות מסוימות לפחות מספר חודשים מראש. מיד לאחר פרוץ המלחמה החל האידיאולוג הראשי של הלאומנים התורכיים, ד"ר מחמד נזים בנסיעותיו ברחבי המדינה בהן קרא לחרם על עסקי הארמנים. לאחר מכן נאסף חלק גדול מהנשק בכפרים ארמניים "לטובת הצבא הלוחם", כאשר למעשה חלקו חולק בכפרים התורכיים והכורדיים הסמוכים. בשלב הבא ארמנים שגויסו לצבא פורקו מנשקם והועברו ליחידות עבודה ובינוי.
ב-24 באפריל 1915 נעצרו כ-200 ממנהיגי הקהילה הארמנית באיסטנבול ונורו עוד באותו היום. באותו זמן החלו הפשיטות על כפרים ארמניים בפרובינציות המזרחיות. בנובמבר 1915 רוסיה הכריזה מלחמה על תורכיה וזו מצידה הכריזה על ג'יהאד. באותו זמן בוצע רצח המוני של החיילים הארמנים בצבא התורכי שפורקו מנשקם עוד בתחילת המלחמה.
במרץ יצאה הפקודה "לבצע טרנספר של אלמנטים עוינים מגבולות האימפריה לפנים הארץ". על הפקודה חתומים כל חברי היתיהאד. באותו זמן נאם אנוור פחה מול שגרירי מדינות המערב באיסטנבול והזכיר בנאומו את ה"חיילים הארמניים האמיצים שנלחמים למען ארצנו".


חלק מהארמנים הספיק להתארגן ולהתנגד לגירוש. בעיר וואן התבצרו כ-55 אלף ארמנים במשך 36 ימים ונלחמו בצבא הסדיר. כמעט כולם נהרגו. במהלך המצור הרגו התורכים גם את תושבי כל הכפרים הארמניים הסמוכים. בטרבזון שלחוף הים השחור כ-20 אלף ארמנים הוטבעו בים. מוקד התנגדות נוסף היה מוסא דאג בקיליקיה שהתפרסם הודות לספרו של הסופר האוסטרי פרנץ וורפל "ארבעים הימים של מוסא דאג".
במקביל יצאו שיירות של מאות אלפי המגורשים מאנטוליה לכיוון המדבר הסורי.אלפים נרצחו מדי יום בידי יחידות הצבא המלוות וכנופיות חמושות שתקפו את השיירות בסיוע הצבא. הטבח נמשך באינטנסיביות עד סתיו 1916. באוקטובר אותה שנה דיווח השגריר הגרמני בתורכיה ווילהלם ראדוביץ שמתוך כ- 2.5 מיליון ארמנים נותרו בתורכיה רק 300 אלף כאשר כל שטח ארמניה ההיסטורית באנטוליה התרוקן לחלוטין.


חברי היטיהאד התפטרו ב-1918 עוד לפני כניעתה של תורכיה ועזבו את הארץ. הממשלה הזמנית שהוקמה על ידי מעצמות המערב הקימה בית דין שדן בפשעי המלחמה בשנים 1915-1918. שלושת מנהיגיה"תורכים הצעירים" נשפטו בהיעדרם ונידונו למוות. קמאל ביי, האחראי לרציחות ביוזגד נתלה, וראשיד ביי, מושל דיירבאקיר התאבד.
אולם רצח העם הארמני לא הוכר ועם עליית מוסטפה כמאל לשלטון הופסקה גם רדיפת ה"תורכים הצעירים". אנוור פחה נהרג בקרב עם הצבא האדום בטג'יקיסטן ב-1922. ג'מאל זוהה ונרצח בידי ארמני ברחוב בטביליסי שבגרוזיה באותה שנה.

טלעת פחה, שנמלט לברלין וחי שם תחת שם בדוי נורה למוות בידי סוגומון טהריליאן ב-1921.משפטו של טהריליאן חשף לראשונה לציבור הרחב באירופה את ממדי הטבח בארמנים, וממנו הושפע מאוחר יותר גם הרשל גרינשפאן .
השפעת הג'נוסייד על העם הארמני הייתה הרסנית לא פחות מהשואה שלנו. למעלה ממיליון ארמנים נהרגו. 80% משטח ארמניה ההיסטורית התרוקן מארמנים. בעקבות הג'נוסייד קמו קהילות ארמניות גדולות במערב אירופה (כ-400 אלף בצרפת) ובארה"ב (כ-1 מיליון). חלום הארמנים להשבת מולדתם הקדומה נמוג לעולם.
כבר בסוף שנות ה-20 איבד העולם את העניין בג'נוסייד. על הפרק עמדו נושאים חשובים יותר:המשבר הכלכלי העולמי, האיום הסובייטי, עליית הפשיזם באיטליה והנאציזם בגרמניה. ב-1939 בשיחתו עם אנשי אס.אס. היטלר העיר " מי זוכר היום את מה שעשו לארמנים".
אמנם הפיהרר בעצמו לא שכח, ואף ניסה לנצל את הקלף הארמני. הארמנים לפי האידיאולוגיה הנאצית היו עם ארי קדום והועבר להם מספר פעמים מסר על האפשרות להקים את "ארמניה הגדולה" לאחר ניצחון גרמניה. בוורמאכט הוקם ה"גדוד ה-812 הארמני" שפעל בצפון הקווקז והכיל כ-8,000 מתנדבים. אולם ההיענות של הארמנים לפיתוי הנאצי הייתה נמוכה יחסית. בארמניה הסובייטית התגייסו כ-300 אלף איש לצבא האדום. 62 גנרלים בצבא האדום היו ארמנים, המפורסם שבהם מפקד החזית הבלטית, המרשל איוואן בגרמיאן. בצרפת ,תנועת ה"רזיסטאנס" המפורסמת הכילה בעיקר יהודים וארמנים. הבולט מהם היה מיסאק מנוסיאן שעמד בראש תא משולב של יהודים וארמנים.
עניין מחודש בג'נוסייד החל בשנת 1965 עם ציון 50 שנה לטבח. בשנה זו נפתח בירוואן בארמניה הסובייטית מוזיאון ואנדרטה מרשימה לזכר הנרצחים. החל מאותו זמן גם גברו הלחצים על תורכיה להכיר ברצח העם. בישראל עד היום לא הייתה שום הצהרה רשמית בעניין הטבח בארמנים להוציא הנאום של יוסי שריד בירושלים לרגל ציון 80 שנה לג'נוסייד ב-1995. ביום העצמאות 2003 נבחרה נעמי נלבנדיאן בת הקהילה הארמנית בישראל להדליק אחת מהמשואות המסורתיות של החג. היא נתבקשה לא להזכיר בנאומה את קורבנות הטבח בארמנים. 

בשנים האחרונות גם חלק מהאינטלקטואלים בתורכיה מדברים על הצורך בשינוי הגישה הרשמית של ארצם לג'נוסייד.

תקופת הנזירות הארמנית במדבר יהודה
את הקשר של הארמנים לירושלים הם החלו לפני התקופה הביזאנטית ,הם הגיעו לירושלים כצליינים, ולמדבר יהודה כראשוני הנזירים המוכרים והידועים. כלומר המרכז בא"י היה מדבר יהודה ולא ירושלים. למדבר יש קסם. המרחבים בין בית לחם וים המלח, בין ירושלים ויריחו – כל המערות והקניונים היו מלאים בנזירים מתבודדים ורק בסוף השבוע היו מתאספים לסעודה ותפילה משותפת.
החשוב ביניהם סנט אבתימיוס, המייסד שלו היה בישוף ארמני מהעיר מיליקינה שבאסיה הקטנה. אצל אבתימיוס התפתח הרעיון שהנזיר זקוק לשני הדפוסים, הוא גם צריך להתבודד, אך גם זקוק לחיי קהילה. כך התפתח רעיון של מנזר שקשורים אליו, אבל יוצאים ממנו אל כוכי התבודדות. הנזירים חיים את חיי השבוע בבדידות, ובימי האדון (יום א') ובימי חג, הם מתאספים ועושים זאת בתוך המבנה המרכזי של המנזר. הכינוס היה גם לצרכי ליטורגיה, גם לצרכים קהילתיים אחרים, אבל לצרכי אירגון. הם היו מביאים את הדברים שהם יצרו/ארגו לאורך השבוע, ומקבילים אספקה לצורך שבוע נוסף של התבודדות. כך מנסים להגיע לאיזון בין שני הדפוסים האידיאליים, או שני הדפוסים שהוזכרו עד כאן. לאורה היא 'שביל', אבל זה למעשה גם הנחל/שביל שמוביל אל המנזר, אל הבית. לאורך הלאורה/שביל נמצאים תאי ההתבודדות. הנזירים היו מפוזרים ליד שבילים, לפעמים הייתה מערכת של שבילים, סביב שביל מרכזי. מדובר היה בתקופות קצובות, שנפסקות במועדים קבועים.


הנזירות הזו היא אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים ביותר של הנצרות המקומית, הארץ-ישראלית. לאורך המאות ה-6-5 התפתחה מפה די עשירה של מושבים נזיריים כאלה במדבר יהודה, בעיקר מזרחה ודרומה מירושלים. המפורסם מכולם הוא המנזר של סבאס עצמו, שקיים עד היום, ופעיל באופן חלקי מאוד, בוודאי לא בהיקפים של תקופת הזוהר.
המנזרים לא היו רק מקום של עבודה רוחנית, אלא גם מרכזים אינטלקטואליים. ידוע למשל שבמר סבא הייתה ספריה חשובה (חלק מהדברים שהיו שם הועברו לפטריארכיה בעיר העתיקה ונמצאים שם כיום). הייתה יצירה רוחנית. אנחנו יודעים על כך בין היתר בזכותו של קירילוס מסקיתופוליס. הלאורה השפיעה על הנזירות, ואפשר לומר שגם בנזירות של ימינו יש התעניינות מתמדת ברעיון הלאורה, וניסיון לתת לנזיר את זמנו ומקומו כפרט, וגם לקשור אותו לבית הגדול. האידיאל של הלאורה עדיין מהדהד ומצלצל בנזורה הנוצרית עד ימינו.

הארמנים והתקופה הביזנטית

לאחר הקרב על גשר מילביוס בין הקיסר קונסטאטין לבין יריבו ליקיניוס , פירסם הקיסר קוסטאנטין את "צו מילנו" שנתן לנצרות מעמד חוקי. במהלך הפולמוסים של וועידת ניקאה (אייזניק של היום) בדבר מהותו של ישו, סיפר בישוף איליה קפיטולינה (ירושלים), לקיסר קוסטנטין על מצבה העגום של איליה קפיטולינה, הקיסר הכיר את ירושלים (איליה קפיטולינה) עוד מילדותו כשביקר בה במסגרת פמלייתו של הקיסר דיוקלטיאנוס, ואז החליט להקים את "ירושלים החדשה" (ראה אוסביוס מקיסריה) , ירושלים הנוצרית : "ירושלים חדשה שנבנתה על חורבות זו הישנה והכה מהוללת". את תחילת העבודות האיצו צרותיו של הקיסר מבית. הצרות החלו בדמות פרשיה משפחתית רצחנית שבמסגרתה ,שבמסגרתה הואשם בנו הבכור של הקיסר באונס אמו החורגת, והקיסר "נאלץ" להוציאו להורג. יועציו הנוצריים ששל הקיסר הביעו שאט נפש מההפרשה רוויית התככים הזאת ומבחישתה של האם החורגת בפרשה. בעיקר זעמה אמו של הקיסר הלנה.
הלנה שהיא כיום דמות רבת חשיבות בעולם הנוצרי ובעידה הארמנית , החלה את דרכה כמוזגת פשוטה. וישנה אפילו גירסה שטוענת שמעולם לא נישאה לאביו של קונסטאנטין. היא הייתה נוצריה ותיקה וגם אישה חשובה ורבת השפעה בחייו של הקיסר. היא אפילו נטלה לעצמה את התואר אוגוסטה, קיסרית. הלנה שכנעה את בנה שהוא הופל בפח על ידי אשתו, אשר גרמה לא לרצוח את בנה החורג, ועליו לכפר על עוונו. הוא אכן מכפר על עוונו בכך, שהוא יוציא להורג את אישתו, וכמובן שיבנה את ירושלים מחדש כנוצרית.


זמן קצר לאחר אירועים אילו יוצאת על פי המסורת הנוצרית ,הלנה הקיסרית במסעה לירושלים, על מנת לבנות את כל האתרים הנוצריים בתוכה, מסע כפרה לחטאיו של הקיסר. הלנה הקיסרית מגיעה לארץ הקודש כשהיא כבר בת כשבעים שנה, בארץ הקודש היא משקיעה סכומי כסף נכבדים ,בארכיאולוגיה ובבנייתה של "ירושלים החדשה". היא נעזרת בנזירים או מתבודדים "מונומאכוס", ממדבר יהודה. בחלקם מדובר בנזירים ארמנים. (לסיפור ישנו גם קשר יהודי, את ההוכחות הסופיות למיקומו של הקבר קיבלה מיהודי, אשר הציג בפניה תעודות המעידות על מיקומו).
האתרים שעל פי המסורת מאתרת הקיסרית הלנה בירושלים הם: קבר המושיע, ששכן מתחת למקדש אפרודיטי , באיליה קפיטולינה. מקומו של הצלב האמתי, מקום הצליבה.
הלנה תבנה במשך כעשר שנים את כנסיית הקבר עם כל המרכיבים שלה. כמו כן תבנה את כנסיית אליאונה על הר הזיתים, ועוד אתרים בארץ הקודש.
הפיכתה של ירושלים לעיר נוצרית שוקקת במהלך של 10 שנים, עם רצף של בניות גדולות, יצר אנטגוניזם בקרב אבות הכנסייה, בעיקר אצל אוסביוס מקיסריה. הטענה שירושלים אשר משכה אליה המוני צליינים חדשים והפכה למוקד של תיירות צליינית, שהפכה גם למוקד של שחיתות.
כל זה הוביל לכך שמאמינים אמתיים יעדיפו את המדבר הקרוב לירושלים הוא מדבר יהודה. דבר זה ישפיע על תנועת הנזירות , בעיקר הארמנית.
אחרי שנת 450, כובד המשקל עובר לירושלים ומבסס בה פטריארכיה.


וועידות היסוד הנוצריות השונות:
רקע הקיסר קונסטנטין גילה שהנצרות כדת מפולגת ומסוכסכת, ספרי בשורה שהיו עמומים ביחס לטחבו של ישו ויחסו לאלוהים. השאלות היו כבדו מאוד:
1. האם ישו הוא אדם בעל תכונות אלוהיות?
2. האם ישו הוא אל השוכן בגוף אדם?
מדוע לשאלות כאילו בעולם פוסט פגאני הייתה חשיבות??
הסיבה העיקרית הייתה ,כי ההגדרה הנכונה לגבי המהות של ישו, היא זו שתקבע , איך האדם ישג גאולה וייכנס לגן עדם או מלכות שמים. הנצרות הפכה לדת של אימפריה, ובעידן של אמונה קנאית. מטיף קנאי בשם אריוס הטיף להמונים באמצעות שירים , ובהם טען שישו הוא אדם שכפוף לאלוהים. ונסיונות להשתקתו הפכו אותו לקדוש נרדף. מהומות אלו עוררו את תשומת ליבו של השלטון המרכזי ואת הבנתו לגבי נפיצות העניין. 

קונסטנטין מכנס ועידה של אנשי כנסייה בניקאה בשנת 325 ואפילו כופה עליהם את הפתרון. ישו אלוהי ואנושי בעת ובעונה אחת. לקיסר כמו קונסטנטין זה פשוט. הרי היו קיסרים רבים כאלו בעבר ,שהיו אלוהים ואנושיים( אבל רק קיסרים). הקיסר קבע שישו "זהה במהות לאב".

בועידה נקבע גם ארגון הכנסייה, אזורי שיפוט וסמכות, למעשה חלוקה אדמיניסטרטיבית כמו בעולם החילוני. תחילת נקבעו 3 פטריארכיות: רומא, אלכסנדריה, אנטיוכיה ובמשך הזמן נוספו קונסטנטינופול (כאשר ב-330 הקיסר עובר לרומא החדשה היא ביזנטיון שתהפוך לקונסטנטינופול) וירושלים (הפכה לפטריארכיה ב-451).

כלומר חמשה פטריארכים (פטר – שליט אבא), כל אחד מהם שולט במרחב שלו.

החשוב והדומיננטי ביניהם הוא הפטריארך של רומא, שכן הוא ממשיך דרכו של פטרוס – צור הכנסייה, בעל מפתחות השמיים.

גם פטריארך קונסטנטינופול הבירה מרגיש בעל מעמד בכורה וכך כל אחד מהם מבקש מעמד בכורה. בעצם כולם שווים ואם רוצים לקבל החלטות – מתאספים כולם בסינוד ומחליטים ביחד. לכל אחד יש עצמאות במרחב שיפוט שלו.

לכנסייה זו של 5 הפטריארכים ניתן השם: הכנסייה היוונית אורתודוכסית ביזנטית.

יוונית – זו שפת האימפריה ושפת הסינוד.

אורתו=ישר, דוכסיה=דרך.

ביזנטית – קשורה לאימפריה הביזנטית.

אגב: תחת שיפוט פטריארך ירושלים נמצאים היום נוצרים מישראל, ירדן, הרשות הפלשתינאית ומרכז המפרץ הפרסי, שם מתגוררים פיליפינים והודים.

היום באנטיוכיה כמעט ואין נוצרים ופטריארך אנטיוכיה יושב בסוריה או בלבנון.

הופעתם החיצונית של אנשי הדת: לבוש שחור, זקן ארוך, שיער ארוך, כובע שחור.

שוב מתעוררת שאלה כריסטולוגית (בתורת המשיח), מיהו ישוע? ובעצם מהי אמו?

עפ"י קיריליוס מאלכסנדריה: עפ"י נסטוריוס מקונסטנטינופול:

"מרים יולדת האל" ולכן אצל "מרים יולדת המשיח", ילדה אותו כאדם

האורתודוכסים שמה "תיאותוקוס" ונצלב כאדם (פרסונה, פיזיס) ולכן הקתולים

שפירושו: יולדת האל. מכנים אותה: ורג'ין מריה, נוטרה דאם, גבירתנו.

הויכוח על הטבע של ישו לא הסתיים.

אויטיכס מקונסטנטינופול מציע פשרה: הטבע האנושי והאלוהי בישוע – מאוחדים. הטבע האנושי מתמזג באלוהי כמו הטיפה המתמזגת בים.

הם נקראים דיאופיזיס = שני טבעים מאוחדים ונפרדים.

הם מגנים את מאמיני המונופיזיטיס וטוענים נגדם שאם ישו היה רק אלוהי ולא אנושי לא יכול היה למות כאדם ולכפר בכך על חטאינו.

פיצול – הפורשים לא קראו לעצמם מונופיזיטיים, זהו כנוי גנאי. הם קראו לעצמם מיאפיזיטיים: לישו היה תמיד טבע מאוחד: אלוהי ואנושי. אלו הכנסיות המזרחיות שפרשו. יש להם נוכחות בירושלים עד היום:

.1הקופטים במצרים – קהילה חשובה. באלכסנדריה מרכז תיאולוגי חשוב וגם מוסד הנזירות החל במדבר במצרים. הם אומרים ל א להחלטות ועידת חאלקדון. הפטריארך של אלכסנדריה בוחר להתנתק ולכן ממנים פטריארך נוסף מטעם הכנסייה היוונית-ביזנטית. כעת ישנם שני פטריארכים באלכסנדריה.

* קופטים כנראה שיבוש של השם מצרים ביוונית = איגיפטוס.

.2  ארמנים

.3 סורים(סיריאנים)

.4 אתיופים

הארמנים ל א קבלו את החלטות ועידת כלקדון (451), זוהי ועידה רביעית אחרי ניקיאה, אפסוס, קונסטנטינופול.

הועידה דנה בעיקרי הדת הנוצרית ובמהלכה אושר העיקרון שבישוע אוחדו שני טבעים (אלוהי ואנושי). זאת, בניגוד לתיאוריה המונופיזיטית, שקבעה כי לישוע היה טבע אחד – אלוהי. הארמנים לא קבלו את ההחלטה והצטרפו לקופטים, אשורים, אתיופים – הכנסיות המזרחיות ובאנגלית נקראות: נון – כלקדוניים.

עמדתם בוועידה הייתה:

1. לא מקבלים את סמכות האפיפיור כאדם שאינו טועה. אין איש אחד שלא טועה.

זה לא רק אמונתי, ישנה סיבה עמוקה יותר. מקובל שהאפיפיור הנו ראש העדה הלטינית, אך אנו עדים לארצות שדת ולאום כמעט זהים. ראש המדינה שלהן הוא גם ראש הדת. לדוגמא: ביזנטיון. הקיסר הוא הסמכות העליונה והוא קובע גם בענייני הדת כמו אישור מינוי הפטריארך.

2. לא להיות חלק בלתי נפרד מהאימפריה הביזנטית. הכנס מבקש אחדות אמונה. הקיסרות הביזנטית מהווה סמכות מלאה בכל המובנים: תרבותי, דתי ופוליטי.

3. הכנסיות המזרחיות נקראות מונופסיטיות: ישו, כאשר מתנהג כבן אדם, הטבע האלוהי קיים בו, זה חלק בלתי נפרד.

גם בנזירות מדבר יהודה נפרדו הארמנים מהיוונים ומייסדים מסדרים עצמאיים. הארכיאולוגיה חשפה במאה 19 , שבעה מנזרים (היו עשרות) עם פסיפסים וכתובות בשפה הארמנית, במקומות שונים, שנוסדו במאות 6-7:

• בהר הזיתים (למרגלות הכנסייה הרוסית)

• צפונית לשער שכם (מתחת לכביש 1)

• ברובע הארמני (כנסיית סנט ג'יימס)

הנזירים באו כצליינים והפכו לנזירים. הצליינות נמשכה. בואדי חג'אג'ין בסיני, מצאו חוקרים כ-100 כתובות על הסלעים מהמאה 7 – בארמנית, כנראה ע"י צליינים שהיו בדרכם להר סיני.
הכתב הארמני חדש יחסית. הכתב פרי המצאה. עד קבלת הנצרות, זוהי שפה אוראלית, כותבים אותה בכתב אשורי או יווני. יוצר השפה – סט מסרופ ממציא כתב חדש בן 38 סימנים. כעת, בשנת 406 אחת המטרות לתרגם את התנ"ך והברית החדשה. זה לקח 40 שנה וב-451 היה בידי החוקרים ספר שלם של כתבי הקודש בארמנית.
מכאן: דת חדשה וכתב חדש גורמים להתנתקות מהסביבה הפוליטית – מדינית (מרומא, פרס, יוון). יש לך זהות חדשה. אתה אמנם נתין של הקיסר, אבל לא מתפלל כמוהו ולמעשה אתה שואף לעצמאות.
מאות 4-9 – הן תור הזהב של הספרות הארמנית, תרגום מתמשך של יצירות רבות. כל הידע עד ימי הביניים היה אצל האליטה – במנזרים. הם פתחו בתי ספר ואקדמיות וזה התחיל לחלחל לעם.
התרבות הגיעה לארמניה דרך הנצרות: כתב, אומנות, אדריכלות אבל גם המתח עם ביזנטיון. היו ניסיונות של שליטים ואנשי דת ביזנטיים להחזיר הארמנים לחיק האמונה האורתודוכסית.
ב-638 הכיבוש הערבי שם קץ למתח, הנצרות הארמנית-מונופיזיטית מתקבעת ומתנתקת סופית מביזנטיון. אז אין הרבה נוסעים ואין עדויות על הארץ.
השינוי בא עם הצלבנים, תרומה אירופאית. במאה 11 – פלישת הסלג'וקים והרס רב.
המסע הצלבני אמור "לשחרר" את ירושלים לטובת הנוצרים. הם יצאו לדרך ללא הכנות, עברו דרך ביזנטיון ולאחריה דרך ארמניה. הארמנים עזרו להם ולמרות זאת היו עימותים כי הצלבנים רצו לכבוש אותה. הם שחררו את המקום, אבל גם רצו להישאר כאן ולהקים ממלכה. הממלכה היחידה הייתה הארמנית בדרום טורקיה ושם חפשו מועמדת לאשת המלך, כי חפשו סידור מקומי אבל עם דם כחול.
3 המלכות הצלבניות הראשונות מסידור נשואי הנוחיות היו ארמניות.
בא"י הנסיך טורוס מציע למלך הצלבני לאכלס את השטחים הפתוחים בין הערים המבוצרות הצלבניות בארמנים, כדי שישמרו על הערים. אולי, אם היו עושים זאת, היו דוחים את נפילת הצלבנים.
המלכה מליסנדה הייתה ארמנית והקימה את הכנסייה הארמנית סנט ג'יימס.
מאז ימי הצלבנים אנו יודעים את כל הפרטים על ירושלים. הרובע היהודי היה אז באזור שער הפרחים. הצלבנים התיישבו באזור הרובע היהודי כיום.
בתקופה העותומאנית היה קשה. לא דברים פיזיים אבל היו מסים כבדים. הכול היה תלוי בביקורו של מושל דמשק, שירושלים הייתה תחת חסותו. הוא ביקר בירושלים, אצל הקתולים, הארמנים והיוונים ואז היה מחליט על התקציב שלהם. הכסף לא היה מספיק, גם לא מתרומות הצליינים ולכן יצאו כמרים לקצווי תבל כדי לאסוף כסף ולשלוח לירושלים. אחד המפורסמים היה גרגורי נושא השרשראות: הוא נשא שרשרת ויצא מירושלים לקושטא ולארמניה ובכל יום ראשון ישב בפתח כנסייה וקבל כסף. כך עשה 9 שנים. הוא אחד ממייסדי המקום, מפאר ומקשט את כנסיית סנט ג'יימס. הוא הביא את האבנים הכחולות.
היחסים עם היהודים היו יחסי שכנות נורמאליים. הארמנים מתנגדים למיסיון. הקתולים והפרוטסטנטים ניסו להמיר את דת הארמנים, כך שגם הם סבלו ממיסיון. לכן, כחוק – אינם מטיפים את הנצרות. לא רוצים לערבב דת ולאום. רק דרך נישואין ואז מדובר בפעולה תרבותית ודתית. כלומר: הארמנים קבלו הנצרות ככנסייה לאומית, השייכת רק לגזע מסוים, לעם מסוים, שמדבר שפה מסוימת.
בתקופה הירדנית – הכול נקבע ע"י המלך. הייתה עיר עם משמעות. הייתה שלוה , לא היו חיכוכים.
הרובע הארמני התחיל כמנזר ואכסניית עולים לרגל שנבנו סביב קתדראלת סנט ג'יימס כבר במאה ה-4 (הקתדראלה לכבוד יעקב-אחי ישוע (יעקב הקטן) ויעקב בן זבדי (יעקב הגדול).רק אחרי שואת הארמנים, במלה"ע הראשונה, הגיעו המוני פליטים וזה הפך לשכונת מגורים. הכנסייה הארמנית פתוחה לקהל רק בשעות התפילה, פעמיים ביום. זו כנסייה פרטית של כמרים, שנפתחת לציבור וגם לארמנים עצמם, רק בזמן התפילות.
הארמנים קודם כול ארמנים אבל אינם דתיים. הם חילוניים. מאמינים אבל לא פרקטיים.
לארמנים יש זכויות גדולות בכנסיית הקבר יחסית למספרם הקטן. איך מסבירים זאת?
1. הארמנים היו בין הנוצרים הראשונים בא"י, 1,600 שנים.
2. הם אנשים מאמינים ובאו כצליינים.
3. לצליינים יש הרבה כסף, יש להם אמצעים לרכוש זכויות.
4. צריך שיהיו אנשים מתאימים במקומות המתאימים. בזמן הביזנטיים היו 12 קיסרים ממוצא ארמני. בזמן הטורקים היו לארמנים נציג – היועץ של הסולטאן ובנוסף הבקשיש.
כלומר, צרוף של מקרים ומזל.
הקרמיקה הארמנית:
תחום מוכר של אלפי שנים. הקרמיקה היום באה מפרס. מקורות הקרמיקה בערים איזניק וקות הייה, שם חי מיעוט ארמני ואומניו לימדו אומנים טורקיים. הם יצרו תמונות, אריחים לחיפוי קירות וכלים. הקדר מעצב את הכלי, הצייר הראשי רושם המיתווים, צובעים ומעבירים לתנור.
הקרמיקה הארמנית הגיעה לירושלים לפני 90 שנים, כאשר הבריטים הזמינו ב-1919 אומנים לשפץ את אריחי כיפת הסלע בירושלים. הגיעו 3 משפחות . תחילה עבדו יחד ולאחר זמן נפרדו והקימו סדנאות משלהם.
הרובע הארמני בירושלים
הכניסה
הכניסה הראשית אל חצר הארמנים ואל הכנסייה הגדולה שלהם נמצאים ברחוב הפטריארכיה הארמנית. מעל הכניסה הכתובת הנ"ל :
 
ולידה דלת ברזל כבדה ועליה כתוב בארמנית : "שער זה נבנה על ידי הפטריארך קירקור בשנת 1646 ". בכניסה לצד השומר בנוי מתקן שתיה עתיק שעליו רשום: " כל השותה מים במקום זה יזכור נא את הבונה האלמוני" (1900).

הפטריארכיה הארמנית

בסמוך לכניסה לחצר המנזר גרם מדרגות מוליך למושב הפטריארכיה הארמנית ומרכז ה
המנהלי.
האולם המרכזי של הפטריארכיה, המיועד לקבלת האורחים, בנוי ממזרח למערב מע ל
לקשת החוצה את הרחוב העובר סמוך לרובע הארמני. האולם מרווח ומרשים בצורתו.
הוא דומה לסאלון אירופי מפואר, ויוצא דופן על רקע בניני העיר העתיקה .
קירות האולם מעוטרים בציורי שמן אמנותיים של פטריארכים הארמנים בשנים עברו.
לצידם תמונות של שליטים אירופים שביקרו במקום, ביניהם תמונות של ג׳ורג״
החמישי והמלכה מרי מאנגליה. הם ניתנו כשי לפטריארכיה ב 1929- , לרגל חגיגות
היובל של הפטריארך יגישה טוריאן. על הקיר הדרומי תלויה צלחת נחושת גדול ה
הניקראת ״מגן חמזה״. היא היתה מונחת במאה הקודמת בכיפת הסלע וניזכרת הרבה
בספרות עולי הרגל. בסמוך לכס הפטריארך מונחים בארונות זכוכית סמלי הפטריאר –
כים הקודמים, וכן כלי פורצלן יקרים ומלאכת מחשבת. רצפת האולם מכוסה בשטיחים
פרסיים יקרים ומהתקרה משתלשלות נברשות בדולח יקרות, המצטיינות בצורתן
המקורית. המבנה הוקם ב- 1853 .
אוצרות הפטריארכיה הארמנית
בפטריארכיה הארמנית גנוזים אוצרות רבים שערכם לא יסולא בפז. הם כוללים אוספי ם
מרהיבים של כלי קודש עשוים זהב וכסף, תכשיטים, מנורות , צלבים, בגדי כמור ה
יקרים, כתרים, שרביטים וגביעים העשוים מזהב וכסף ומעוטרים ביהלומים ואבנים טובות .
הכלים עשויים בצורה אמנותית נפלאה שיכולים לשמש מקור גאווה לחשובים שבמוזיאונים בעולם. אוסף נוסף כולל כ 4,000- מגילות מאוירות ע״י אמנים ארמנים מהמאה ה 10- ואילך .
מרביתם של אוספים נפלאים אלו הם מתנות שהובאו ע״י עולי רגל במשך מאות בשנים.
אוצרות הפטריארכיה הוצגו לציבור בתצוגה מיוחדת ב 1969- . ואף פורסם ספר על
אוצרות האמנות הארמנית
הכנסייה הגדולה
כנסייה זאת נקראת על שם יעקב הקדוש. במסורת הנוצרית ואילו הארמנים קוראים לו "סוריפ הרוב" שהוא קדוש יעקוב. הוא אחד משנים עשר השליחים של ישוע והומת במקום עליו בנויה הכנסייה על ידי חייליו של הורדוס אנטיפס בשנת 44 לספירה בקירוב. בברית החדשה מסופר: " בעת ההיא שלח הורדוס המלך ידו באנשי העדה לענותם. ויהרוג את יעקוב אחי חנן בחרב. ( מעשי השליחים י"ב ). ליעקוב הקדוש התקשרו מספר סיפורים: באנגלית שמו saint james the greater , הוא היה הבישוף הראשון וראש העדה הנוצרית של ירושלים , המסורות לגבי מותו מספרות שהוא הושלך מפינת החומה של הר הבית, ונקבר במערת קברים בנחל קידרון, יש המצביעים אפילו על קבר בני חאזיר כקברו.
מסורת נוספת תספר: שכאן טמון ראשו הערוף של יעקוב הקטן אחיו של ישו בכנסייה זו בקפלה שבקיר הצפוני (משמאל לכניסה), ושאר גופו בסנטיאגו דה קומפוסטלה שבספרד. קפלה זו היא המקום הקדוש בכנסייה.
במבוא לאולם התפילה תלוי הנאקוש, מסורת מהתקופה המוסלמית באה אסרו לצלצל בפעמוני הכנסייה, ואז השתמשו בנאקוש על מנת לקרוא את האנשים לתפילות. צליל הנאקוס חזק ונעים (כמו קסילופון עם צליל אחד). כיום ניתן למצוא נאקוס בכנסייה זו ברובע הארמני, בכנסיית הקבר ובמנזר סנטה קתרינה. על קיר הכנסייה נמצא את תמונתו של סנט גרגורי מפיץ הנצרות בארמניה.
בחצר הכניסה אל הכנסייה נקברו בעבר פטריארכים ונזירים ארמנים. בחלקי הקיר העליונים מגולפים צלבים ועיטורים, המכונים "חָטְשְקָרים", האופייניים לקירות קברים וכנסיות לרוב. כאן הם מלווים בכתובות בארמנית, ומהווים עבודות אמנות חשובות ונדירות.
צורתה המפוארת של הכנסייה – מקורה בארכיטקטורה המרשימה ורבת העצמה המאפיינת את הבניה הארמנית, ובעבודות האמנות העשירות והעיטורים הרבים שנעשו בה במשך דורות ארוכים. ייחודה של הכנסייה הארמנית המטופחת בלט אף ביתר שאת על רקע מצבן הדל והמוזנח של מרבית הכנסיות בירושלים בתקופה העות־מאנית. מצב שנבע מחוסר אמצעים לביצוע עבודות השיקום המינימאליות ומן המריבות הכתתיות הבלתי פוסקות במקומות הקדושים.
הכנסייה בצורתה הנוכחית היא זו שהוקמה בתקופה הצלבנית, במאה ה-12. היא עברה שינוים ושיפוצים מאוחרים, שהחשובים שבהם הם שיקום החלק האפסידאלי ממזרח במאות ה-13-14 , חסימת הפורטיקו הדרומית והפיכתה לקפלה נוספת בשנת 1666, ועיטורה מחדש במאה ה-18 ע״י גריגורי, ״נושא השלשלת״.־ בתקופתו היה מצב הפטריארה רע ביותר בשל בשל נטל המיסים הכבד ואיום הנושים המוסלמים כי יתפסו את כנסית סט. ג'ימם עקב החובות. ביאושו החליט הפטריארך לשים על צווארו שלשלת כבדה – סמל לשעבוד החובות ונשבע שלא לשחרר עצמו עד שלא יעלה בידו לאסוף את הכסף הדרוש כרי לפדות את הכנסייה הארמנית מחובותיה. הפטריארך גריגורי שזכה בעקבות מעשהו זה לכינוי ״נושא השלשלת" נדד ברחבי ארמניה והצליח לאסוף סכום כסף שהיה בו די לא רק לשלם את החובות לנושים המוסלמים, אלא אף לבצע עבודות שיקום בכנסייה ובמבנים אחרים ברובע הארמני כיגון הקמת אכסניה לעולי רגל והקפת הרובע, בחומה. עיקר העבודות בוצעו בעקבות השגת פירמאן מקושטא. העבודות נמשכו ב-10 שנים והן כללו דיפון הכנסייה לחלקיה השונים וקישוטה באריחים נאים, אך עיקר עבודות השיקום והעיטורים נעשו בקיר הצפוני של הכנסייה. דלתות הקפלות עוטרו בעבודות אמנות מרהיבות ביופיין והמשובצות בתשליב של שריון צב וצרף. כן שוקמו או ניבנו מחדש האפריונים והכיפות המעטרות את הקפלות בצורה אמנותית מרהיבה.
מבחינה ארכיטקטונית בנויה הכנסייה בסגנון ארמני אופייני, שעיקרו בניה מוצקה ומאסיבית לפי תכנית של ״בנין מרכזי״ (או: צורת צלב), שכל חלקיו מתייחסים לנקודה מרכזית אחת המסתיימת בכיפה. הכיפה הנישאת על ארבע אומנות, בגויה בעזרת ששה קמרונות מצטלבים היוצרים משושה נאה במרכזה. כנסית סט. ג׳ ימס דומה לכנסיות ארמניות אחרות ובעיקר לכנסייה מהמאה ה-10 הנמצאת בחגפד שבצפון ארמניה, שאף היא ו נויה בצורת צלב עם אולם תווך רחב וסטראות צרות. עם זאת מצוים בכנסית סט ג'יימס פרטים אמנותיים מהתקופה הצלבנית.
אלו ניכרים בכותרות העמודים המעוטרים ועלי אקנטוס ״נפולים", וכן בעיטורי בעלי חיים בין הכותרות. גם משקוף הפתח הדרומי ששימש ככניסה בתקופה הצלבנית, כל זה מעיד שעל מלאכת בניית הכנסייה הופקדו אומנים צלבנים.
תיאור הכנסייה:
אופיינים לכנסייה הפאר ואווירת המיסתורין האופפת אותה, המושגים ע״י האור העמום החודר אליה רק דרך הכיפה והמנורות הרבות הדולקות בה. ארבעת האומנות במרכז הכנסייה מסמלות את אר בעת כותבי האוונגליונים בעוד הכיפה הנישאת על האומנות מסמלת את העולם הנוצרי. קירות הכנסייה מכוסים באריחים כחולים – מעשה ידי אמנים ארמ נים מקאוטיה במאה ה 18- , מעל לאריחים המגיעים לכדי גובה של 2 מ ־ , הקירות משוחים בציורי שמן נאים המתארים את חיי ישו בחלק העליון,וחיי הכנסייה בחלק התחתון. תיאור הכנסייה:
אופיינים לכנסייה הפאר ואווירת המיסתורין האופפת אותה, המושגים ע״י האור העמום החודר אליה רק דרך הכיפה והמנורות הרבות הדולקות בה. ארבעת האומנות במרכז הכנסייה מסמלות את אר בעת כותבי האוונגליונים בעוד הכיפה הנישאת על האומנות מסמלת את העולם הנוצרי. קירות הכנסייה מכוסים באריחים כחולים – מעשה ידי אמנים ארמ נים מקאוטיה במאה ה 18- , מעל לאריחים המגיעים לכדי גובה של 2 מ ־ , הקירות משוחים בציורי שמן נאים המתארים את חיי ישו בחלק העליון,וחיי הכנסייה בחלק התחתון.
אבות הכנסייה מתוארים מימין לאזור הבימה ואלו אבות הכנסייה הארמנית – בקיר השמאלי, ולצידם מרטירים מפורסמים בתולדות הנצרות. החלק המקודש ביותר בכנסייה נמצא בקיר הצפוני משמאל, בו מצויים גם השרידים הקדומים ביותר מהמאה ה- 6 . הקפלה הראשונה מוקדשת למקאריוס, מהבישופים הראשונים של ירושלים. לאחריה -הקפלה המוקדשת ליעקב (ג׳ימס) . במקום זה נקבר לפי המסורת ראשו, לאחר שנערף ע״י הורדוס אנטיפס. דלתות הקפלה הן מעשה אמנות נדיר ביופיו מהמאה ה 18- . הן מעוטרות בתשלובות של צדף ושריון צב העשויות בצורה מרשימה. על רצפת הקפלה כוכב עשוי שיש המסמל את המקום בו ניקבר ראשו של יעקב הוא ג'יימס השליח,שעל שמו נקראת הכנסייה. זהו למעשה ״קודש הקדשים״ של הכנסייה ובמקום בוערות מגורות יומם ולילה. בהמשך דלת נוספת המוליכה לקפלה ע״ש מינאס, ובו השרידים הקדומים בכנסייה מהמאה ה 6 וה -7 , לאחריה – דלת נוספת, דומה לקודמתה, המוליכה לקפלה ע״ש סיזפנוס, המשמשת גם כמקום מלבושי הכמורה של הכנסייה. בקפלה זו מצוי אגן טבילה בו נטבלו, לפי המסורת, 5,000 איש בראשית הנצרות ע״י הפטריארך צידיל. בחלק המזרחי של הכנסייה שלוש מזבחות. המזבח המרכזי הגבוה, מוקדש ליעקב הצעיר אחי ישו, זה מימין מוקדש ליוחנן הפטריארך גדיגורי ״נושא השלשלת״. מול למזבח מצוים שני מושבי הכם: הכס הצנוע יותר מימין הנו של הפטריארך ונמצא בשימושו בעת שהוא עושה בקודש. זה משמאל עליו סוככת כיפה, מוקדש ליעקב הצעיר אחי ישו, שגופתו נקברה במקום לאחר העברתה מנחל קדרון (אך מאוחר י יותר נטמנה תחת המזבח המוקדש לו) שהוא מהמקומות הנערצים ביותר בכנסייה.
מבקר בשם מונדייל , שביקר במקום ב 1697 , מתאר בהתפעלות את הכס הזה:
" במרכז הכנסייה כס המשובץ שריון
צב וצדף ועליו בנויה כיפה נהדרת
העשוייה אף היא מאותם חומרים. הצדף
ושריון הצב משובצים בצורה כה מרשימה
עד כי רמת העבודה עולה לאין שיעור
על החומר ממנו היא עשויה״. 

הכס בשימוש רק אחת לשנה בחגיגות המקודשות לקדוש זה: אז הפטריארך משתמש לזמן קצר בלבד, עד לסיום טקס התפילה מקום שם הוא מקבל את כתב ההרשאה של המסדר ע״ש יעקב מנציגי העדה. טקס זה חוזר שוב כל אימת שניבחר פטריארך חדש. הכס והכיפה מעליו ניבנו ב- 1661 ותוקנו ב-1812 . מעבר לחלק הדרומי של הכנסייה, מוליך לקפלה העליונה ע״ש פאולוס ופטרוס, הנמצאים מעל ל ׳'מזבח ע״ש מרים אם ישו והמזבח המוקדש ליוחנן המטביל. למעבר זה שתי דלתות קדומות, האחת מהן דומה ביותר לדלת של קפלת סט. ג׳ ימס ועשויה אף היא מתגליפי עץ אמנותים, בהם משובצים עבודות צדף ושריון צב. מאחוריה, דלת נוספת עשויה בטעם אמנותי רב. היא מעוטרת בצלבים התחומים ע״י מסגרת על רקע עיטורי עלווה.
כתובת בחלק העליון של הדלת מעידה, כי היא !וורמה לכנסייה ב 1371- ע״י הובנס ובנו.

קפלת אטשמיאדזין

קפלה זו נמצאת בחלק הדרומי של הכנסייה, כעין נספח לה. במקורה היתה זו חצר הכניסה (פורטיקו) לכנסייה, ברם המרווחים בין עמודי הפורטיקו נחסמו בשנת 1666 כדי ליצור קפלה נוספת שהוקדשה לראש הכנסייה הארמנית העולמית שמושבו בעיר אטשמיאדזין שבארמניה – המרכז הרוחני של הארמנים. בכנסייה מזבח נאה שהוקם בשנת 1733 ולידו מזבח מיוחד נוסף הנקרא ״סיני הקדושה״. מתחתו מונחות שלוש אבנים שהובאו האחת – מהר סיני, השניה -מהחבור, והשלישית – מהירדן. האבנים הובאו במיוחד עבור אותם מאמינים שנבצר מהם להגיע למקומות הנזכרים בשל קשיי הדרך. מקום זה ניזכר לעתים קרובות ע״י עולי הרגל.
גרטניוס 1400בשנת מעיד:
״לפני הכנסייה היו שתי אבנים
משיש אדום, במשקל שאדם יכול
לשאתן. מלאך הביאו עבור הבתולה,
(ששאפה לעלות לרגל להר סיני) ונבצר
ממנה , והמלאך הביא לה ברכה
מהר סיני, שלושה ימים טרם שהלכה
לעולמה ״ .
במקום כס נוסף, הנמצא בשימוש הפטריארך בשעת הטקס. קירות הכנסייה מדופנים באריחים נאים ביותר, מעוטרים במוטיבים פלוראליים וסצינות מחיי ישו או סצנות מקראיות שהועתקו
ממגילות ארמניות עתיקות. מרבית האריחים הם משנת 1730 ונעשו כנראה ע״י אמנים מקוהטיה.

לפי הכנסייה חצר ששימשה בעבר כמקום קבורה של הפטריארכים הארמנים והנזירים. מצבותיהם נראות במקום עד היום. אחת המצבות נושא תכתובת:
״ פ״נ הבישוף והפטריארך אברהם ממסדר
השליחים בירושלים בתקופת שלטונו של
הסולטאן צלאח א-דין בשנת 1192 ״ .

בחלק העליון של הקיר התוחם את החצר, משולבים צלבים מגולפים ״קטשקרים״( מתקופות
קדומות שעשויים באמנות רבה והם מתקופות שונות. ״הקטשקר״ הוא אריח נושא עיטורי צלבים, העשוי בעדינות רבה, בחיטוב של תבליט גבוה. הוא מצוי בעיקר על קירות כנסיות וקברים.
כך, הקתדרלה הכנסייה ע״ש סט. ג׳ ימס מעוטרת מבפנים ומבחוץ כאחד ב״קטשקרים״, שניתנו
כמתנות ווטיביות ע״י עולי הרגל. רבים מהם בעלי ערך אמנותי רב. כן יש ערך היסטורי לכתובות שעליהם.
מחוץ לכנסייה, סמוך לכניסה מימין, זוג מצלתים קדומים. במאה הקודמת הם שמשו כפעמוני הכנסייה, שכן עד 1840 נאסר על הנוצרים להשתמש בפעמוני כנסייה רגילים )זאת לא רק בכנסייה הארמנית, אלא במרבית הערים במזרח שהיו תחת שלטון תורכי ( המצלתיים ) בערבית נאקוס עשויים האחד, מעץ, והשני ממתכת, ומשמשים עת ה לקריאת הכמרים לתפילה .
לצידי פתח הכנסייה שני מזבחות: האחד מוקדש לסט. ג'ורג' , השני לסט.ניקולאס, והם מעוטרים באריחים נאים. ע״פ המסופר היו מזבחות אלה בשימוש הארמנים בשנים 1187 כאשר הכנסייה נסגרה בפקודת צלאח א-דין. הם היו שוב בשימוש בשנים 1656-1659 , לאחר שפרצה מחלוקת בין הארמנים והיוונים אורתודוכסים בגין החזקה על הכנסייה.

המוזיאון לאמנות ארמנית

המוזיאון, הנמצא בפנימייה הישנה לפרחי כמורה, המוזיאון כולל בין השאר המחשה גראפית של תולדות העם הארמני וזיקת ולירושלים, אוסף תצלומים עתיקים מעשה י די הפטריארך ישי, מצלמיה הראשונים של ירושלים (1861 ) , תולדות בית הדפוס הארמני, ואוסף מצומצם של מוצגים מגנזת הפטריארכיה. למרבה הצער חפצי האמנות היקרים אינם מוצגים במוזיאון, זאת בשל הבעיות הכרוכות בשמירתם והבטחתם.

הכנסייה ע״ש סט. תיאודורוס ספרית כתבי היד הארמנים
הכנסייה ע״ש סט. תיאודורוס ניבנתה ע״י המלך הארמני חטום מקיליקיה ב 1256 , לזכר
בנו טורוס, שנהרג בקרב כנגד המצרים. זוהי כנסייה נאה שקירותיה מכוסים באריחים
שנעשו בקאוטיה. כן משולבים בקירות הכנסייה ״קטשקרים״ מעניינים עם צלבים על
המזבח במרכז הכנסייה, תמונה של מרים, המהוה דוגמא נאה לאמנות של הדורות
הקודמים נראה כי היא צוירה לפני כ 200- שנה בספרית כתבי יד, קרוב ל 4,000- כתבי יד, ביניהם תרגומים רבים של כתבים כנסייתיים , אשר רבים מעוטרים במיניאטורות נאות, מרביתן מהמאה ה 10- ואילך. חשיבותם רבה נודעה למגילות המעוטרות, המהוות בנוסף לערך האמנותי, ביטוי דתי נעלה, אשר הביע העם הארמני את רגשותיו הדתיים. האוסף של המגילות הארמניות המאוירות הנו השני בגודלו בעולם (לאחר זה שבאטשמיאדזין שבארמניה). אך אינו נופל מימנו
בחשיבותו.

הספריה
הספריה הארמנית נוסדה ב 1929- והיא כוללת כ 50,000- ספרים, קרוב למחציתם בשפה
הארמנית. הספרייה מתמחה בלימודים ארמנים ויש בה אוסף שיטתי של ירחונים וביטאונים
בנושא זה מכל העולם.

בית הדפום הארמני

בית הדפום הארמני נוסד ב 1833- ע"י הפטריארך זכריה, ונמנה עם בתי הדפוס הראשונים בא״י. הוא רכש מוניטין ברחבי העולם הארמני, לא רק בזכות איכות ההדפסה, אלא בשל פרסום קבצים בעלי חשיבות יוצאת דופן בשטח הליטורגיה והדת של הכנסייה הארמנית. החל מ 1866- מפרסמת הפטריארכיה ירחון בשם ״ציון", שקיבל אופי מדעי החל מ 1927- והפך לאחד הביטאונים החשובים ביותר ללימודים ארמנים.

ביה״ס הארמני

במזרח המנזר הארמני, נמצא ביה"ס התיכון ע"ש טרקמנקץ הקדוש. ביה"ס נתמך ע״י
הפטריארכיה הארמנית ובן ע״י תרומות מחו׳׳ל.
בעבר היו מוסדות חינוך רבים בפטריארכיה הארמנית. כך, ביה״ס הראשון לחינוך בנו ת
בירושלים נחנך ב 1863- ע״י הארמנים, ביה״ס הנוכחי הוקם ב־ 1929 ע״י הפטריארכיה ,
וכולל גן ילדים ובי״ס יסודי, וביה"ס תיכון שנוסף בשלב מאוחר יותר (1953)בביה״ס לומדים למעלה מ 300- תלמידים. נושאי הלימודים הם כלליים ודתיים-ארמנים.
כאחד.

הסמינר התיאולוגי של הפטריארכיה
זהו אחד המוסדות החשובים ביותר של הפטריארכיה הארמנית, שנועד להכשיר פרח י
כמורה לתפקידם. המבנה הישן של הסמינר הנמצא בשטח המנזר הוקם ב 1843- , וכולל
פנימייה לכ 50- תלמידים שבאו מכל הקהילות הארמניות בעולם )משמש כיום כמוזיאון.
בשנים האחרונות נחנך סמינר חדש מערבה למנזר הארמני, שהקמתו מומנה ע׳׳י בעלי הו ן
ארמנים בארה״ב. הסמינר המאכלס כ 200- פרחי כמורה בגילים שונים, נחנך רשמי ת
ב- 1975 בהשתתפות נכבדים ארמנים מכל רחבי העולם. סמינר זה הינו אחד המוסדות
החשובים ביותר הקיימים כיום ללמודי דת ולימודים ארמנים ובוגריו נשלחים לשרת בקהילות הארמניות בחו"ל. לאחר שנסגרו מרכזי הלימוד הארמנים בתורכיה (1914) וברוסיה (1921). הפך הסמינר בירושלים למרכז עולמי ללמודים ארמנים, בעוד (יו שהצליחו להמלט מארמניה, התרכזו בירושלים. באותה תקופה נוסד ברובע הארמני גם ביה״ס ליתומים ״אררט״ ששימש קורת גג לאלפי פליטים ארמנים שנמלטו מהפרעות. רבים מיתומים אלו היו ברבות הימים לתלמידי הסמינר התאולוגי הארמני והיו מהם אף שהגיעו לתפקידים רבי חשיבות בכנסייה הארמנית בארץ ומחוצה לה ,בניהם הפטריארך הארמני של ירושלים והארכיבישוף הארמני של אירופה המערבית בשנות ה 60. על אף שלאחר שנפתח מחדש הסמינר הדתי בארמניה, ביה״ס בירושלים הוא עדיין
החשוב ביותר, ומבין כתליו יוצאים אנשי הכמורה הרבים והבולטים ביותר. 

כנסיית המלאכים- בית חנן
מזרחית לביה״ס הארמני, נמצאת כנסית ״המלאכים הקדושים״ (בית חנך). הכנסייה בנויה במקום שלפי המסורת היה ביתו של חנן, חותנו של קיפא, אליו הובא ישו למשפט (יוחנן, יח, 13)
הבית ניזכר לראשונה במאה ה- 1 ובשם כנסית "מלאבי השרת הקדושים״ שלפי המסופר, כיסו
 
את פניהם שעה שישו הוכה ע״ י משרתי הכהן הגדול. הכנסייה נקראת בפי התושבים ״דיר אל
זייתון״ (מנזר עץ הזית), זאת בשל עץ זית הנמצא בחצר בסמוך למנזר.
לפי המסורת ניבנתה במקום כנסית כבר במאה ה -1, ברם הכנסייה הנוכחית הוקמה במאה הי״ב
בתרומותיהם וסיועם של עולי רגל ארמנים, והיא מנציחה את מקום מאסרו הראשון של ישו .
לפי כתובת שנתגלתה בקיר הדרומי, שוקמה הכנסייה בשנת 1286 ע״י המלך הארמני ליוון
השני מקיליקיה. הפורטיקו שהייתה פתוחה בעבר, חסומה עתה וע״י כך הפך המקום למעין חדר בדמוי פרוזדור ארוך, הבנוי בסגנון צלבני. הכנסייה בגויה בצורה נאה ביותר. היא מחולקת באמצעות ארבע אומנות רבועות לאולם תווך מוגבה ושתי סיטראות הבנויות בפרופורציות נאות. משמאל. קפלה קטנה, בה מצביעים על ״מקום מאסר והראשון של ישו״. היא מזכירה בסגנונה את
הקפלות בכנסיית סט. ג'יימס. קפלה קטנה, בה מצביעים על ״מקום מאסר והראשון של ישו ״. היא מזכירה בסגנונה את הקפלות בכנסיית סט. ג'יימס. דלת הקפלה עשויה באמנות רבה, בה שיבוץ של צדף ושריון צב עבודת אמנים ארמנים מהמאה ה 17- . המזבח המרכזי נבנה ב 1733- , בתקופת של טונו של הפטריארך גריגורי ״נושא ה של של ת״. הוא דומה בצורתו למזבח המרכזי בכנסיית סט .ג'י מ ס. מימין למזבח המרכזי מעבר קשתות המוליך לחדר מל בו שי הכמורה ע״ש הריפיסימה הקדוש. במקום ששרדה דלת עץ משנת 649 העשויה באמנות רבה. היא מעוטרת בצלב גדול ונושאת כתובת ארמנית: ״דלת זו הוקמה ב 649- ולזכר הכומר רברנט מינאס ע״י הארכיטקט חמת״. מן הדין להדגיש כי כנסייה זו משמשת את הקהילה הארמנית שברובע ל צרכיה היומיים, כגון טקסי נשואין, לידה ולוויות, ולא כנסית סט. ג׳ימס .
במקום נמצא גם מנזר של נשים ארמניות . בחצר הכנסייה בצפונה, עץ זית אליו ל פי המסופר ,
נקשר ישו טרם שנשפט בפני הכהן הגדול. המקום מוקף בקיר גבוה כדי להגן על העץ, שכן עולי הרג ל ייחסו לו קדושה רבה ונהגו לשבור מ ענפיו. בקיר מצויים מספר חלונות זכוכית כדי לאפשר למבקרים להתבונן בעץ. במקום אבן אשר פרצה ל פי המסורת בזעקת ״ הושע־נא״ שעה שישו ענה לפרושים כי : " האבנים יזעקו . . ." לוק׳ ט, .

כנסית קייפא ובית הקברות הארמני

כנסיית קייפא נמצאת על הר ציון מול שער ציון ,ולידה בית הקברות הארמני. הכנסייה נקראת ע״ש הכהן הגדול קייפא אליו הובא ישו למאסר. היא מכונה ע ״י הארמנים גם ״כנסית הגואל״, לזכר סבלו של ישו במקום זה. ל פי המסורת הארמנית הוחזק כאן ישו למשך הלילה ,טרם שהובא לפני פילאטוס . במקום כנסייה קטנה בה מראים את מקום המאסר. מתחת למזבח -אבן, שהיא לפי המסופר , חלק מאבן הגולל שסגרה על קבר ישו. סמוך לכנסייה, בקמרונות לאורך הקירות קבורים הפטריארכים הארמנים שהלכו לעולמם. המבנה מוקף בבית העלמין הארמני שהוא מבתי העלמין הכנסיתיים הקדומים בירושלים. סמוך לכנסייה נערכו חפירות ארכיאולוגיות ע ״י מ. ברושי (1971). בין השאר נתגלו שלוש רצפות פסיפס של כנסיות מהתקופה הביזאנטית, ו שרידי ישוב יהודי מימי הבית הראשון (המאה ה 7 –לפנה״ס). כן נתגלו בתי אמידים מתקופת בית שני מטויחים בטיח צבעוני.
בתחום בית הקברות הארמני הייתה בעבר חלקה קטנה ששימשה לקבורת קתולים. בין היתר, נטמן כאן ב-1835 כריסטופר קוסטיגן. לאחר מלחמת ששת הימים, נמצאה המצבה על ידי זאב וילנאי שאף קבע אותה בקיר הפנימי של גדר בית הקברות. על המצבה כתוב (מתורגם מאנגלית):

"עצור, ההלך, וקרא לא בלי דמעות! אבן זו מכסה את כריסטופר קוסטיגן, בנו השלישי של סילבסטר קוסטיגן מדבלין, צעיר מוכשר ומקסים. לפי בקשתו של אביו הנוטה למות, למד בקולג' מיינותווד שבהיברניה (אירלנד), הצטיין ביותר במדעי-הרוח. ברצותו לסקור את המקומות הקדושים נתקף קדחת בים האספלט (ים המלח), הובל לירושלים בידי 'שומרוני טוב', ובטיפול מסור ובעמל רב, הובא למנזר הפרנציסקנים. הוא מת ונערך לו טקס קבורה, לפי מנהג הכנסייה הקתולית, בידי אבות המנזר הנכבדים, בשנת הישועה 1835, והוא בן 25 שנה. בנה האהוב, נפטר בארץ נכר, ואמו האוהבת הציבה את המצבה. הו, בן! לו תקבל אותך 'ציון השמימית', מקום שם אין מוות, אין אבל ואין ייסורים, אלא שוררת בו שמחת עולם". 

סיכום:

הקשר ההיסטורי בין העם הארמני וארץ הקודש מתחיל עוד לפני הופעת הנצרות. אפילו לפני זמנם של המלכים הארמנים, 3000 שנה לפנה"ס, מן הטריטוריות של הרפובליקה של ארמניה נמצאו הרבה עובדות וממצאים של קשרי סחר חליפין בין ארמניה, מסופוטמיה וסוחרים ארמנים שהיו להם קשרי ידידות טובים עם סוחרים יהודים.
תחילת הנוכחות הארמנית בארץ הקודש מתוארכת היסטורית לקראת ראשית שנות הנצרות. ישנה עדות היסטורית מתועדת אשר כבר בשנת 254 לספירה בישופים של הכנסייה הארמנית, בשיתוף פעולה עם בישופים של הכנסיות היווניות האורתודוכסיות בירושלים ובאלכסנדריה שבמצרים, היו באופן פעיל מעורבים בתגליות ובאישורם של מקומות קדושים אשר נחשבו ויוחסו כמקומות של פעילותו של ישו המשיח הנוצרי, ובבניית ארמונות עבור שימורם של אוצרות נוצריים קדומים אלו.
ומאז האזורים הללו בקרבת מקום לפטריארכיה הממוקמים בפינה הדרום מערבית של העיר העתיקה בירושלים, מהווים את הרובע הארמני, אשר כיום תופס כשישית מן האזור הגיאוגרפי בתוך חומות העיר העתיקה. עולי הרגל גם בנו בתים, כנסיות ומנזרים באזורים אחרים, חלקם כבר אינם עומדים על תילם כגון שכונת מוסררה, במרחק מאד קרוב מחומות העיר העתיקה ומכאן שבזמן השיא, הנוכחות הארמנית בירושלים כללה כ – 25,000 תושבים.
על פי העדויות ההיסטוריות, כבר במאה השלישית לספירה, הכנסייה הארמנית, תחת הנהגה ממושכת ורציפה של בישופים, לא רק שהחזיקה באופן תקין את מצבם של המקומות הקדושים אלא שגם היה לה תפקיד מכריע בהגנה ובבניית שחזורים מחדש בעקבות הריסתם ע"י צבאות פולשים.
מן המאה ה – 4 ועד למאה ה – 8 לספירה, הנזירוּת תקעה שורשים חזקים בעולם הנוצרי, מהרי אסיה הקטנה ועד לארץ הקודש, חצי האי סיני ומדבריות מצרים. מאחר והנזירות נתפסה כמכובדת מאד בטקסיותה הדתית לאלוהים, היא משך אליה מלומדים, מחנכים ובעלי מלאכה מכל הסוגים. עם זרימתם של אלפי נזירים ועולי רגל מן הערים הארמניות, נוסדו בארץ הקודש מנזרים ארמניים, במיוחד בגבעות שמחוץ לירושלים, ליד ים המלח ובמדבר סיני בדרום. הנזירים הפכו לכוח יצירתי משפיע והיו לחלוצים בהעשרת הכנסייה בעזרת אוצר יקר לאין ארוך של כתבי יד וכתבי גנזך. ההתפתחות של קובץ הדרשות הארמני, המורכב מקבצים רחבי היקף של הגרסאות השונות של הכנסייה הארמנית, מזמורים וחגיגת החגים, לוח השנה הליטורגי ומספר רב של ימי קדושים היה הישג יחיד במינו. אלמנטים אלו ואחרים היו לחלק בלתי נפרד מן המסורת של הכנסייה הארמנית בארץ הקודש וע"י כך הפכו את הפטריארכיה הארמנית לממסד מאד ייחודי ברחבי העולם.
בשל היוקרה של הכנסייה הארמנית שהלכה וגדלה, הבישוף המנהיג של הכנסייה הועלה למעמד של פטריארך מתישהו במהלך המאה החמישית לספירה. הפטריארך הפורמאלי המתועד הראשון של ירושלים נקרא אברהם אשר באמצע המאה השביעית לספירה קיבל כתב זכויות והכרה רשמית מטעם הכאליף הערבי עומאר איבן חאטב משושלת אומאייה (מדמשק). כתב הזכויות מנה את הזכויות והפריבילגיות של הכנסייה הארמנית בארץ הקודש תוך כדי כך שהבטיח לה את שלמותה, תקינותה וביטחונה.
לכשהסתימה מלחמת העולם ה הראשונה וארץ הקודש שוחררה מן הטורקים העות'מאנים ע"י הבריטים, הייתה זרימה רחבה של פליטים ארמניים אשר היו רצויים ע"י הפטריארכיה והם התיישבו במתקנים זמינים. ואלו הם מרכיביו של הפטריארכיה הארמנית של ירושלים—בית הספר, קתדראלת סנט. ג'יימס, הפטריארכיה, הסמינר הארמני, ספריית גלוסטה גולבנקיאן ומוזיאון הלן ואדוארד מרדיג'יאן – ביחד עם האפוטרופסות של המקומות הקדושים – יוצרים ומהווים את מרכזה וליבה של הנוכחות הארמנית בירושלים כיום.
מכאן שהעדה הארמנית הינה העדה העתיקה ביותר בעיר העתיקה ובעלת המסורת הוותיקה בעיר העתיקה. לה ישנם זכויות יסוד מבוססות. העדה אינה מתויירת מספיק ואני מקווה שבמאמר זה עוררתי סקרנות בקרב מורי הדרך שבשאיפה יטיילו יותר לבד או עם אורחיהם באתרים הארמניים שברובע.

 

1. עדות ומיעוטים בירושלים -הוצאת אריאל

2. ירושלים- כרך ב- זאב וילנאי. הוצאת אחיעבר.

3. ירושלים- י.סבאג מונטיפיורי.

4. נזירות מדבר יהודה בתקופה הבזאנטית. יב"צ

5. ירושלים וארץ ישראל בתחריטים והדפסים עתיקים הוצאת אלי שילר.

    http://www.armenia.co.il/armenians-in-israel.html.6

 . http://textologia.net/?p=14617.7

טיול בעקבות חג ההתגלות- אפיפניה- העדות הנוצריות בנהר הירדןהעדה הנוצרית הראשונה בירושלים – הארמנים

Sorry, our business is not operational at this hour

Please try our contact page

×

שיחת ווטסאפ

דילוג לתוכן